pizza to jeden z tych produktów który jednoznacznie i chyba wszystkim kojarzy się z Italią! kto nigdy nie był w pizzerii ten leszcz!
o pizzy nie należy wiele mówić, trzeba ją po prostu jeść...
ale tak krótko... najpopularniejsza i najprostsza wersja pizzy - margherita - składa się z placka, pomidorów, sera mozzarella i bazylii (tak, tak kolorystycznie przypomina flagę Włoch).
no dobra, ale to wszystko nie obchodzi Tokiego, on chce pizzę i już!
no więc do roboty!
na stole kuchennym Toki znalazł tyle ciekawych i kolorowych produktów, że od razu wpadł w zachwyt! papryka, pieczarki, filet z kurczaka, kukurydza, salami, mnóstwo sosu pomidorowego i czosnkowego oraz góra sera mozzarella! i to wcale nie wszystko!
pizza której przygotowanie nadzorował Toki to tzw. wariacja na temat... czyli placek i dodatki, które lubisz najbardziej!
rzut okiem na przepis...
ciasto na pizze: (3 duże blachy ~40x40cm!)
- 1,5 kg mąki
- 1,5 opakowania drożdży
drożdże skruszyć, dodać łyżeczkę cukru i szklankę wody gorącej, ale nie wrzątek. gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i oleju, wyrobić ciasto. miskę z ciastem przykryć i włożyć do ciepłej kąpieli. po wyrośnięciu wałkować.
- 9 łyżek oleju, sól
tak wygląda pizza przed wizyta w piekarniku:
a tak po: bez i z sosem czosnkowym ;)
Toki miał kilka spostrzeżeń.
- drożdże trochę dziwnie pachną, ale są istotnym składnikiem ciasta, spulchniają je!
- czosnek, gdy go zjesz jego aromat zostanie z Tobą na cały dzień, ale w postaci sosu jest bardzo ciekawym uzupełnieniem do pizzy.
- czekanie na pizzę jest torturą szczególnie gdy jesteś bardzo głodny.