30.07.2013

pizza a'la Toki ;)

Toki chciał się pochwalić, że wie jak się robi pizzę. jest za mały żeby wykonać ją sam, to jasne, ale wie co i jak, z czym i do czego... 

pizza to jeden z tych produktów który jednoznacznie i chyba wszystkim kojarzy się z Italią! kto nigdy nie był w pizzerii ten leszcz! 
o pizzy nie należy wiele mówić, trzeba ją po prostu jeść... 
ale tak krótko... najpopularniejsza i najprostsza wersja pizzy - margherita - składa się z placka,  pomidorów, sera mozzarella i bazylii (tak, tak kolorystycznie przypomina flagę Włoch).

no dobra, ale to wszystko nie obchodzi Tokiego, on chce pizzę i już!

no więc do roboty!

na stole kuchennym Toki znalazł tyle ciekawych i kolorowych produktów, że od razu wpadł w zachwyt! papryka, pieczarki, filet z kurczaka, kukurydza, salami, mnóstwo sosu pomidorowego i czosnkowego oraz góra sera mozzarella! i to wcale nie wszystko!

pizza której przygotowanie nadzorował Toki to tzw. wariacja na temat... czyli placek i dodatki, które lubisz najbardziej!

rzut okiem na przepis...

ciasto na pizze: (3 duże blachy ~40x40cm!)
  • 1,5 kg mąki
  • 1,5 opakowania drożdży 
  • 9 łyżek oleju, sól
drożdże skruszyć, dodać łyżeczkę cukru i szklankę wody gorącej, ale nie wrzątek. gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i oleju, wyrobić ciasto. miskę z ciastem przykryć i włożyć do ciepłej kąpieli. po wyrośnięciu wałkować. 

tak wygląda pizza przed wizyta w piekarniku:
 

a tak po: bez i z sosem czosnkowym ;)



Toki miał kilka spostrzeżeń. 
- drożdże trochę dziwnie pachną, ale są istotnym składnikiem ciasta, spulchniają je! 
- czosnek, gdy go zjesz jego aromat zostanie z Tobą na cały dzień, ale w postaci sosu jest bardzo ciekawym uzupełnieniem do pizzy.
- czekanie na pizzę jest torturą szczególnie gdy jesteś bardzo głodny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz